Bajar el diferencial de la luz en casa

Abaixar el diferencial de la llum durant les vacances: és una bona idea?

Les vacances són un moment per descansar i gaudir, però també per estalviar a la factura de la llum. Una manera de fer-ho és abaixar el diferencial de la llum abans de marxar de casa.

Què és el diferencial de la llum?

El diferencial de la llum, també conegut com a interruptor diferencial (ID), és un dispositiu de seguretat vital en qualsevol instal·lació elèctrica. Es troba al quadre elèctric de l’habitatge i la seva funció principal és protegir les persones de les descàrregues elèctriques.

Què és el diferencial de la llum

Es troba al quadre elèctric de l’habitatge i té dues palanques: una per al diferencial general i una altra per als diferencials secundaris.

Què vol dir baixar el diferencial de la llum?

Abaixar el diferencial de la llum significa tallar el subministrament elèctric a tot l’habitatge o una part. Això es pot fer de forma manual, baixant la palanca del diferencial, o de manera automàtica, mitjançant un temporitzador.

Quan és recomanable baixar el diferencial de la llum?

Abaixar el diferencial de la llum és una mesura que pot ajudar-te a estalviar energia i augmentar la seguretat a casa teva. No obstant això, no sempre és necessari, però sí recomanable en els casos següents:

1. Absències prolongades:

Si estaràs fora de casa durant un període de temps llarg, com per exemple durant les vacances, és recomanable. Això us ajudarà a evitar el consum fantasma dels aparells electrònics que estan connectats a la xarxa, cosa que es tradueix en un estalvi en la factura de la llum.

2. Risc de tempestes elèctriques:

En cas que hi hagi risc de tempesta elèctrica, és recomanable abaixar el diferencial de la llum per protegir-te de possibles sobretensions que puguin danyar els teus aparells electrònics.

3. Reparacions elèctriques:

Si voleu fer una reparació elèctrica a casa vostra, caldria evitar el risc de baixades elèctriques.

4. Estalvi energètic puntual:

Si vols reduir el teu consum energètic de manera puntual, pots baixar el diferencial de la llum durant un període curt de temps.

5. Inquilins morosos:

Si tens llogaters morosos que no paguen la llum, per evitar que segueixin consumint electricitat sense pagar.

Com baixar el diferencial de la llum?

Diferencial de la llum en un habitatge

Abaixar el diferencial de la llum és una mesura senzilla que et permet estalviar energia i augmentar la seguretat a casa teva, especialment quan t’absentes durant un període prolongat. A continuació, t’expliquem com fer-ho de manera segura i efectiva:

1. Localitza el quadre elèctric:

 • Busca el quadre elèctric a casa teva. Aquest sol ubicar-se a l’entrada, garatge o traster.
 • Si no el trobeu, consulteu el manual d’usuari del vostre habitatge o pregunteu a l’administrador de finques.

2. Identifica el diferencial:

 • Dins el quadre elèctric, cerca l’interruptor diferencial. Aquest és un dispositiu rectangular amb dues palanques: una per al diferencial general i una altra per als diferencials secundaris.
 • El diferencial general sol estar ubicat a la part superior del quadre elèctric.
 • Si no sabeu quin és el diferencial, consulteu el manual d’usuari del quadre elèctric o contacteu amb un electricista autoritzat.

3. Abaixa la palanca del diferencial:

 • Abaixa la palanca del diferencial general o del diferencial secundari que desitges desactivar.
 • La palanca es desplaçarà cap avall fins a quedar en posició horitzontal.

4. Verifica que s’ha tallat l’electricitat:

 • Comproveu que els aparells elèctrics connectats a la xarxa elèctrica s’han apagat.
 • Si algun aparell continua funcionant, és possible que hi hagi un error al diferencial o que estigui connectat a un diferencial secundari diferent.

Avantatges de baixar el diferencial de la llum

Consum fantasma en electrodomèstics domèstics

Quan marxem de vacances o ens absentem de l’habitatge per un període prolongat de temps, ofereix una sèrie d’avantatges:

1. Estalvi a la factura de la llum:

 • Es redueix considerablement el consum energètic en tallar el subministrament elèctric a tot l’habitatge o a una part específica.
 • S’evita el consum fantasma dels aparells electrònics que es troben en mode d’espera o “standby”.

2. Més seguretat:

 • Es minimitza el risc d’incendi en eliminar la possibilitat de curtcircuits o sobrecàrregues mentre no hi ha ningú a casa.
 • Es redueix el risc de patir descàrregues elèctriques accidentals en manipular aparells o fer reparacions elèctriques.

3. Protecció contra danys:

 • Es protegeix la instal·lació elèctrica de possibles danys causats per tempestes elèctriques o pujades de tensió.
 • S’evita el deteriorament dels aparells electrònics per sobretensions o pics de voltatge.

4. Tranquil·litat i despreocupació:

 • Es genera més sensació de seguretat i tranquil·litat en saber que l’habitatge està protegit contra riscos elèctrics durant l’absència.
 • S’elimina la preocupació d’apagar individualment cada aparell o dispositiu abans de sortir de casa.

5. Major control del consum energètic:

 • Permet fer una anàlisi més precisa del consum d’energia per zones o per aparells en baixar el diferencial de manera específica.
 • Facilita la identificació de possibles fuites d’energia o consums excessius a l’habitatge.

Inconvenients d’interrompre el subministrament elèctric

Desconnectar l’interruptor diferencial té els inconvenients següents:

 • Pèrdua d’alimentació elèctrica. Es deixa de tenir electricitat a tot l’habitatge o en una part.
 • Possibles danys als aparells electrònics. Si hi ha una pujada de tensió mentre el diferencial està baixat, els aparells electrònics poden patir danys.

Consells per desconnectar l’interruptor diferencial

Desconnecta els electrodomèstics i equips electrònics

Estalviar energia és una meta que molts comparteixen, pot ser una estratègia efectiva per aconseguir-ho, però és important fer-ho amb precaució i coneixement per evitar riscos o inconvenients.

Abans de baixar el diferencial:

1. Planifica amb anticipació:

 • Establiu un calendari de viatge precís: Saber les dates exactes de la vostra absència us permetrà calcular l’estalvi potencial i determinar si baixar el diferencial és la millor opció.
 • Considera les necessitats de casa teva: Si hi ha persones que romandran a l’habitatge durant la teva absència, assegura’t que no es vegin afectades per la manca d’electricitat.
 • Avalua l’estat dels teus equips: Alguns aparells electrònics poden patir danys si s’interromp el subministrament elèctric de forma abrupta. Revisa les recomanacions del fabricant o consulta amb especialistes.

2. Revisa les condicions del diferencial:

 • Ubicació: Assegureu-vos de saber on es troba el quadre elèctric i com identificar el diferencial general o els diferencials secundaris que desitges baixar.
 • Funcionament: És fonamental verificar que el diferencial funciona correctament. Pots dur a terme la prova prement el botó “T” ubicat al dispositiu. Si en pressionar-lo no es dispara, és recomanable que un electricista ho revisi.

3. Protegeix els teus aparells i sistemes:

 • Desconnecta els electrodomèstics i equips electrònics: Evita possibles danys per sobrecàrregues o pics de tensió en baixar el diferencial.
 • Apaga dispositius en mode “stand-by”: Encara que no estiguin en ús, alguns equips consumeixen energia en mode d’espera. Desendollar-los o apagar-los del tot t’ajudarà a estalviar més.
 • Considera sistemes especials: Si la teva llar compta amb sistemes de seguretat, alarmes o dispositius que requereixen alimentació constant, assegura’t de tenir un pla alternatiu per mantenir-los funcionant durant la teva absència.

4. Informa les persones afectades:

 • Comunicació amb familiars o veïns: Si algú necessita accedir a l’habitatge durant la teva absència, assegura’t que sàpiga com baixar i pujar el diferencial de forma segura.
 • Instruccions clares: Deixa instruccions precises sobre com procedir en cas que es presenti alguna emergència o necessitat d’utilitzar l’electricitat durant el teu viatge.

5. Precaucions addicionals:

 • Tanca les claus de pas del gas: Si decideixes baixar el diferencial general, és recomanable tancar les claus de pas del gas per a més seguretat.
 • Desconnecta el porter automàtic: Si el diferencial que es baixa alimenta el porter automàtic, aquest deixarà de funcionar. Desconnectar-lo us ajudarà a evitar possibles trucades o intrusions durant la vostra absència.
 • Pren mesures contra la humitat: Si l’habitatge estarà completament deshabitat durant un període prolongat, pren mesures per prevenir l’acumulació d’humitat que pugui afectar els aparells o instal·lacions elèctriques.

Conclusions

Tallar el corrent és una bona forma d’estalviar a la factura de la llum durant les vacances. Tot i això, és important tenir en compte els avantatges i els inconvenients abans de fer-ho.

Si estàs interessat a rebre més consells per estalviar energia a casa teva, contacta amb nosaltres. Estarem encantats d’ajudar-te.