Consumo fantasma en dispositivos electrónicos

Què és el consum fantasma? L’enemic silenciós a la factura

T’has preguntat mai per què la teva factura de la llum continua sent alta fins i tot quan estàs fent un esforç per estalviar energia? La resposta podria ser el consum fantasma, també conegut com a “vampirs elèctrics”.

El consum fantasma és l’energia que consumeixen els dispositius electrònics quan estan apagats o en espera, però encara estan connectats a la xarxa elèctrica. Tot i que la quantitat d’energia que consumeix cada dispositiu individual pot semblar petita, el consum fantasma pot representar fins a un 10% del consum total d’energia d’una llar.

Quins són els dispositius que generen més consum fantasma?

Consells per combatre el consum fantasma

La llista de dispositius que més generen consum fantasma és llarga, però alguns dels més comuns són:

  • Ordinadors de sobretaula: Els ordinadors de sobretaula poden arribar a representar fins al 8% del consum energètic total dels electrodomèstics a casa teva. Si no el fas servir sovint i busques estalviar a la teva factura de la llum, et tenim la solució! Canviar el teu ordinador de sobretaula per un portàtil pot ser una decisió intel·ligent.
  • Televisors: Els televisors, especialment els models més antics, poden consumir molta energia en mode standby.
  • Equips de música: La quantitat d’energia que consumeix un equip de música en mode d’espera depèn de diversos factors, com ara el model, la marca i l’antiguitat del dispositiu. No obstant això, en general, els equips de música amb amplificador poden consumir entre 2 i 10 watts per hora.
  • Consoles de videojocs: Les consoles de videojocs, especialment les d’última generació, poden consumir molta energia fins i tot quan estan apagades.
  • Microones: Els microones, encara que no consumeixen tanta energia com altres dispositius, poden consumir una quantitat significativa si es deixen en mode d’espera durant llargs períodes de temps.
  • Cafeteres: Les cafeteres, especialment les que tenen temporitzador, també poden consumir energia en mode d’espera.

Trucs i consells per combatre el consum fantasma

1. Desconnecta els dispositius que no utilitzeu: Aquesta és la manera més senzilla i efectiva de reduir el consum fantasma. No us oblideu dels carregadors, ja que poden seguir consumint energia fins i tot si no estan connectats a un dispositiu.

2. Utilitza regletes amb interruptor: D’aquesta manera, pots apagar diversos dispositius alhora només prement un botó. És una opció molt pràctica per als dispositius que es troben al mateix lloc, com l’equip de música o la televisió.

3. Trieu dispositius amb baix consum d’energia: Cerca l’etiqueta energètica de la Unió Europea i opta per aquells dispositius amb una etiqueta energètica amb classificació A+++ o superior. Aquests dispositius són més eficients i consumeixen menys energia, fins i tot en espera.

4. Utilitza temporitzadors: Podeu programar els temporitzadors perquè els dispositius s’apaguin automàticament després d’un temps determinat. Això és molt útil per a dispositius que es fan servir durant un temps curt, com el microones o la cafetera.

5. Desconnecta els carregadors quan no estiguin en ús: Els carregadors de mòbils i ordinadors portàtils poden continuar consumint energia fins i tot quan no estan connectats a un dispositiu. És important desendollar-los quan no s’estiguin fent servir.

Descobreix els 8 electrodomèstics que consumeixen més energia als nostres habitatges.

Avantatges de reduir el consum fantasma

Reduir la petjada de carboni per evitar el consum fantasma

1. Estalviar diners a la factura de la llum. Reduir el consum fantasma pot ajudar-te a estalviar fins a un 10% a la factura de la llum anual. Això pot suposar un estalvi considerable, especialment si tens molts dispositius electrònics a casa teva.

2. Reduir la teva empremta de carboni. El consum fantasma és una font important d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. En reduir el consum fantasma, estàs ajudant a protegir el medi ambient i combatre el canvi climàtic.

3. Perllongar la vida útil dels teus dispositius. Els dispositius que estan constantment encesos es desgasten més de pressa. En reduir el consum fantasma, pots ajudar a fer que els teus dispositius durin més temps i evitar haver de comprar-ne de nous amb tanta freqüència.

Conclusió:

El consum fantasma és un problema real que pot tenir un impacte significatiu a la teva factura de la llum i al medi ambient. En seguir els consells d’aquest article, pots reduir el consum de la manera standby dels dispositius electrònics de casa teva i començar a estalviar diners i energia.

Necessites ajuda per reduir el consum fantasma?

Si necessites ajuda per identificar i reduir el consum fantasma a casa teva, contacta amb nosaltres. Som experts en assessorament energètic i podem ajudar-te a estalviar diners i protegir el medi ambient.