Les novetats en la nova factura de la llum 2021
L’1 de juny de 2021 va entrar en vigor la nova factura de la llum i ho va fer amb un canvi considerable: Es calcularà de manera diferent el terme fix de la factura (el relatiu a la tarifa elèctrica però sense consum) i un terme variable ( el relatiu al consum).
Aquí estan les principals claus:
- El nou esquema de la tarifa elèctrica s’aplica a tots els usuaris ( habitatges i empreses) emparats pel mercat regulat, pel Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) així com als del mercat lliure, si bé de manera diferent.
- Per a començar, es tindrà clar en què situació es troba cada usuari. Ens basarem en tres trams d’hores.
Per al període més econòmic s’han fixat les 24:00h a les 8:00h del matí i els caps de setmana i festius.
A més, s’oferirà l’opció de contractar dues potències, quan anteriorment només es permetia una. - L’objectiu de totes les modificacions consisteix en el fet que els usuaris estalviïn en funció l’eficiència i que puguin ajustar de forma més adequada la potència contractada als horaris de consum.
Des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, asseguren que el nou rebut de la llum “fomentarà l’estalvi energètic, l’autoconsum i la implementació del cotxe elèctric”. - Aquesta reestructuració ha estat motivada a conseqüència d’un mandat de la Unió Europea. Tal com expressa el Govern en el Reial decret llei 1/2019, després d’haver analitzat l’ordenament jurídic ha considerat -en un Dictamen Motivat- en 2016 que les directives del Parlament Europeu sobre el mercat interior per a l’electricitat estaven “incorrectament transposades”.
A continuació t’expliquem de quina forma aquests canvis afectaran el que pagaràs en la teva factura de la llum.
Es tracta bàsicament que els consumidors pagarem més o menys depenent dels horaris i dies en què usem l’energia.
Així, amb les noves tarifes al consumidor no li costarà el mateix si posa la rentadora un dijous a les 11 del matí que un dissabte a la mateixa hora.
Els canvis més importants són:
- Les tarifes de menys de 15 kW s’unifiquen ( 2,0, 2,0DHA, 2,0DHS, 2,1A, 2,1DHA, 2,1DHS), és a dir que la majoria dels domicilis i un important conjunt de pimes es quedaran amb un únic peatge per a accedir a 2,0TD.
- Actualment, els períodes d’energia es divideixen en tres al dia: punta, pla i fora de punta. Els consumidors no podran triar, perquè serà el Govern qui el reguli.
- Es tindran dos períodes d’energia diferents per dia.
Les modificacions de les tarifes energètiques
Es fa obligatòria la famosa discriminació horària a la qual estan sotmesos tots, però l’horari canvia.
Mitjançant la nova tarifa 2.0TD, segons el moment del dia en què es consumeixi, l’import de l’energia resultarà més o menys assequible. Imprescindible! Compte amb els diferents períodes horaris:
Quins són els 3 períodes horaris de dilluns a divendres?
Amb la nova factura de la llum, que està en vigor des de juny de 2021, qualsevol consumidor comptarà amb un peatge amb discriminació horària respecte als termes del consum de potència i energia.
Cosa que significa que l’import serà diferent segons l’hora de consum. S’han establert tres franges horàries, ordenades pel seu cost, de major a menor:
Punta: entre les 10.00 i les 14.00 hores, i entre les 18.00 i les 22.00 hores.
Plana: entre les 8.00 i les 10.00 hores, entre les 14.00 i les 18.00 hores, i entre les 22.00 i la mitjanit.
Vall: entre les 24:00 i les 8.00 hores, caps de setmana i festius.
Els períodes de facturació per hores apareixen en la nova factura. Font i elaboració: CNMC
Les raons d’aquest canvi: la dessaturació sobre la infraestructura. ” Té com a objectiu incentivar el trasllat del consum elèctric de les hores de màxima demanda elèctrica (hores punta) sobre unes altres en les quals les xarxes de transport i distribució es trobin una mica menys saturades (hores barri), la qual cosa permetrà atenuar la necessitat de noves inversions en aquestes infraestructures”, justifica el Ministeri.
D’aquesta manera, es reduiran els costos.
Però, la factura de la llum: pujarà o baixarà?
L’OCU explica el següent: variarà en funció del consum i la tarifa elèctrica emprada prèviament.
Segons l’informe de la CNMC, la tarifació de peatges i taxes es reduirà als consumidors sobre els quals fins ara no hi havia discriminació horària, al voltant de 19 milions de consumidors.
Per contra, s’incrementarà per a aquells consumidors als quals ja se’ls havia aplicat la discriminació ( prop de 10 milions de consumidors), tenint un preu considerablement més barat.
Així mateix, la CNMC ha confeccionat un document en el qual es recullen exemples de l’efecte econòmic que tindran les noves tarifes de la llum sobre els diferents perfils de consumidors, es pot descarregar aquí.
En què m’afectarà la nova factura de la llum a partir de juny de 2021 en el cas d’estar en el mercat regulat?
Els costos de la factura de la llum podrien variar sobre la base de si es pertany al model de mercat regulat o al liberalitzat.
Existeixen al nostre país dues modalitats de factura de la llum o dos models que permeten calcular-la: la corresponent a les llars acollides al mercat lliure ( es fixa el preu entre el particular i l’empresa comercialitzadora) igual que la corresponent als habitatges acollits a la modalitat de mercat regulat, denominada també PVPC, modalitat de tarifa oficial fixada des del Govern.
Per a Jorge Morales, responsable de Pròxima Energia: “El PVPC queda limitat als consumidors que hagin pactat fins a 10 kW de potència, és a dir, per a clients domèstics.
Una PIME no podria acollir-se a aquest model de tarifa. Aquells consumidors que s’acullin al PVPC començaran a veure reflectits aquests canvis automàticament a partir de l’1 de juny. El PVPC es tracta d’un preu que, des de 2014, repercuteix directament en el consumidor amb els costos que té el sistema.”
“En conseqüència, ara en existir un canvi importantíssim en el sistema, els consumidors adscrits a aquesta tarifa, més d’11 milions, són els que veuran repercutit aquest canvi de manera directa“, aclareix Morals.
” Això vol dir per exemple que a les 10 del matí del divendres pagaran pràcticament tres vegades més, aproximadament, el mateix que a les 10 del matí d’un dissabte”, aclareix.
Amb la nova factura de la llum a més s’informarà dels pics de potència màxima dels últims 12 mesos, si bé també es poden realitzar consultes en Datadis, plataforma desenvolupada per les grans distribuïdores.
Per a conèixer la despesa dels aparells i considerar la potència a contractar, l’OCU facilita aquesta guia.
Com puc reduir la meva factura de la llum?
Les possibilitats per a reduir la facturació de la llum són diverses:
- Adequar la potència contractada al que realment es necessita. Sol·licitar el canvi de potència a la subministradora.
Es pot modificar la potència contractada una vegada cada dotze mesos. Amb l’objectiu d’afavorir l’adaptació, estan permesos dos canvis de potència sense cost fins al 31 de maig de 2022, sempre que el canvi no comporti actuacions sobre el punt de subministrament que precisin el desplaçament per part d’un tècnic i no se sobrepassi la potència contractada amb anterioritat a l’1 de juny. - Pots obtenir les teves dades de potència o consum màxim en la pàgina web de la teva distribuïdora. En la CNMC estan publicades les webs del portal del consumidor de totes les distribuïdores, fes click aquí.
- Evitar la simultaneïtat de consums, amb la finalitat de reduir la potència contractada.
- Desplaçar els consums a les hores de menor consum.