Raons per les quals és una bona inversió instal·lar sòl radiant - INSTALVILANA

Instal·lació de terra radiant

✅ Quin és el motiu que la converteix en una bona inversió?

Els sistemes d’emissió per a conservar la calor del nostre entorn a l’hivern, més que els tradicionals radiadors, són molt variats, a pesar que no el semblin.

Segons la mena d’habitatge, la situació geogràfica i els pressupostos que manegi el propietari, aquests sistemes d’emissió de calor poden utilitzar-se en diferents modalitats: calefactors convencionals, ventiloconvectors o de la mena de baixa temperatura, sòl radiant, radiadors elèctrics, entre altres.

Avui tractarem el tema de la calefacció de sòl radiant: els motius pels quals és una bona inversió.

✅ En què consisteix la calefacció per terra radiant

L’home ha comprès i aprofitat el potencial de la calor radiant al llarg dels segles. Des del segle I a. C., els romans empraven una forma de calor radiant que s’utilitzava en els edificis públics.

Si bé també estan els sistemes de calefacció per sòl radiant elèctric, precisament avui ens referirem al sòl radiant de tipus hidrònic.

Sistema que es basa en l’aprofitament i circulació de l’aigua, per ser més versàtil respecte a l’elèctric perquè pot funcionar amb tota mena de calderes o bombes de calor.

Al mateix temps resulta molt convenient per a les energies renovables com ara la aerotermia o la geotèrmia perquè permet treure el major rendiment a aquestes pràctiques.

Les instal·lacions de sòl radiant proporcionen calor a través del sòl de la casa, la paret o el sostre, i escalfen l’aire confrontant de manera indirecta.

Estan formats per una xarxa de canonades repartides homogèniament a través de les quals es fa fluir aigua a la corresponent temperatura.

Si s’instal·la aquest mateix sistema en els sòls, es coneix com a calefacció per sòl radiant.
Les instal·lacions de calefacció per sòl radiant són més efectives com a fonts d’escalfament en interiors, tant en una zona concreta (per exemple, un bany) o en tot un habitatge.

Ara que ja coneixem què és la calefacció per sòl radiant que pot ser de dos tipus, ens queda explicar per què cada vegada la gent s’interessa més per aquest sistema de calefacció.

✅ Quin és el cost de la calefacció mitjançant terra radiant?

L’instal·lar sòl radiant en una casa comporta una primera inversió que no és excessivament elevada.

Els preus per metre quadrat es mouen entre els 45-60 euros; cosa que significa que de voler escalfar la teva casa mitjançant sòl radiant i que mesuri 100 metres quadrats, les inversions poden aconseguir com a topall els sis mil euros d’instal·lació.

✅ Raons per les quals és una bona inversió instal·lar terra radiant

▶ Podràs estalviar molt

Si bé el preu del terra radiant al principi pot semblar lleugerament superior respecte a altres solucions, veritablement val la pena perquè redueix el consum d’energia aproximadament en un 30% de mitjana.

Aquest estalvi es produeix ja que aquest sistema necessita menor temperatura que, per exemple, els radiadors, la qual cosa suposa una menor despesa energètica, ja un major consum com més aigua es necessiti per a escalfar la casa.

En el cas que combinem la calefacció per terra radiant amb les energies renovables, és possible que l’estalvi pugui aconseguir el 70-80%.

Addicionalment i a causa de la forta inèrcia tèrmica de la instal·lació, l’habitatge no perd calor amb la mateixa rapidesa d’altres sistemes com ara els radiadors.

Amb això s’aconsegueix evitar l’encesa i apagat permanent dels equips energètics, alguna cosa que contribueix a una major vida útil.

▶ La calefacció per terra radiant no es veu

Exceptuant la caldera i, en el seu cas, les vàlvules de zonificació, la calefacció per terra radiant es caracteritza per no tenir components visibles.

Els altres sistemes de distribució de calor més habituals porten respiradors, sòcols, emissors o altres components visibles que requereixen espai en el saló d’una casa i disminueixen la capacitat de decoració, mobiliari, capacitat d’emmagatzematge i altres usos.

Aquest sistema també pot requerir diversos requisits de manteniment i de neteja, sobretot pel que fa als conductes i els sòcols, els quals són autèntics col·lectors de pols i brutícia, especialment el pèl de les mascotes.

▶ S’aconsegueix una difusió homogènia de la temperatura

La immensa majoria dels dispositius de calefacció distribueixen la calor en una estada partint d’un punt de referència, com una ventilació d’aire forçat o un radiador, o per un solo extrem, com el radiador d’un sòcol.

En aquesta zona limítrofa es genera la calor més elevada de l’habitació.

Ara bé, a l’hora d’escalfar-se, aquest aire comença a ascendir immediatament fins al sostre, doncs pes molt menys que el fred i només descendeix després d’haver perdut gran part de la seva calor.

Amb això, l’aire pròxim al sòl es torna molt més fred respecte al sostre, la qual cosa suposa una gran pèrdua d’eficiència.

Amb un sistema tradicional de radiadors, la temperatura disminueix des del sostre cap al sòl. El conseqüència: peus freds i cap calent, que s’allunya de la corba idònia de confort tèrmic

Es tracta d’un fenomen més marcat en els habitatges que manquen d’un correcte aïllament tèrmic, especialment quan fa molt fred en l’exterior.

No obstant això, el sistemes de terra radiant s’encarrega d’escalfar les estades lentament començant pel sòl, o per tots dos.

El sòl radiant escalfa l’aire contigu a una velocitat relativament baixa, per la qual cosa transfereix la calor a les altres parts de l’habitació d’una manera uniforme.

Això es tradueix en menors contrastos tèrmics a les habitacions, una estratificació vertical mínima o nul·la de la temperatura i un major confort general a les habitacions.

▶ Acabar amb les al·lèrgies

Les persones al·lèrgiques se sentiran satisfetes amb la calor radiant. L’absència de canalitzacions d’aire calent o instal·lacions d’alta temperatura significa que la pols i altres al·lergògens no s’expandeixen, la qual cosa permet respirar de forma més sana.

▶ Una calefacció per terra radiant no danya el medi ambient

Una calefacció per sòl radiant és un sistema de calefacció totalment ecològic i amigable amb el medi ambient.

Fonamentalment perquè genera molt baixes emissions contaminativas i el consum d’energia és baix, i fins i tot si a més aconsegueixes part de la mateixa a partir d’energia solar, la geotèrmia, la aerotermia o la biomassa, aconsegueixes reduir encara en major mesura la petjada ecològica.

▶ Una calefacció per terra radiant proporciona aïllament addicional


La instal·lació del mateix atorga un aïllament addicional a la llar, a nivell tèrmic i acústic, un benefici a tenir en consideració quan el que busquem són les cases amb millor aïllament possible.

▶ La refrigeració per terra radiant


Per a acabar, en fer circular a través de la xarxa de canonades aigua a poca temperatura (12-18 °C) podrem aconseguir una refrigeració agradable de l’ambient sense les típiques corrents d’aire produïdes en els circuits de climatització.

✅Què opines de les bondats de la calefacció per terra radiant?

Aquestes són només algunes de les bondats, també hem de tenir en compte que es tracta d’una inversió que es rendibilitza ràpidament tant en termes quantitatius i fins i tot qualitatius, podent beneficiar-se d’un sistema ecològicament correcte, de gran eficiència i de gran comoditat.

Què podem fer per tu?

Podem assessorar-te sobre com estalviar en el teu consum energètic.